טקס יום הזיכרון המשותף

טקס יום הזיכרון המשותף2023-05-18T10:52:10+03:00

טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני מבקש להזכיר שהמלחמה אינה גזירת גורל אלא בחירה אנושית

הטקס המשותף מבקש לזרוע תקווה בקרב שני הצדדים, ולשים קץ למלחמות שגבו את חייהם של אהובינו ויקירינו


טקס יום הזיכרון המשותף הישראלי- פלסטיני לשנת 2023 כבר ממש כאן! 

הטקס ייערך ב-24.4.23 בשעה 20:30 בגני יהושע. אנחנו מבקשים השנה להירשם רישום מוקדם לטקס, כדי שנוכל להיערך לקראתכם הכי טוב שאפשר.  אנא הירשמו כאן, בלינק הזה – ונתראה בטקס👇https://yom-hazikaron-israel-palestine.forms-wizard.co/

הרעיון לקיום יום זיכרון משותף, ישראלי ופלסטיני, החל בשנת 2006 ביוזמתו של בומה ענבר, אב שכול אשר איבד את בנו יותם בלבנון בשנת 1995, ומספר פעילי שלום נוספים, בשיתוף פעולה עם תנועת “לוחמים לשלום”. היוזמה המשותפת נועדה להעביר מסר ברור לשני העמים ולהבהיר כי כאב השכול והמלחמה פוגעים ומשפיעים על חייהם של שני הצדדים. בשנים האחרונות הצטרף פורום המשפחות השכולות לארגון ולהפקת הטקס כשותף פעיל.

יום הזיכרון המשותף מתקיים בכל שנה במקביל ליום הזיכרון הישראלי, כאשר הבחירה במועד זה מבקשת לזכור ולהכיר בכאבם של שני הצדדים בסכסוך, ולהזכיר שמלחמות אינן גזירת גורל נצחית וכי דרך הנקמה לא תחזיר את אהובינו לחיים, אלא תביא לשנאה ושפיכות דמים. הטקס המשותף מבקש לזרוע תקווה בקרב שני הצדדים, ובמיוחד בקרב אלו ששילמו את מחירו הכבד של הסכסוך, ולשים קץ למלחמות שגבו את חייהם של אהובינו ויקירינו.

מאז הטקס הראשון מספר הנוכחים מכפיל את עצמו מדי שנה, וכיום מגיעים לטקס אלפי משתתפים משני הצדדים, בני משפחות שכולות והציבור הרחב, אשר בהשתתפותם מחזקים את התקווה ותורמים לקידום השלום ולהפסקת המלחמות.

במהלך השנים האחרונות לקחו חלק בפעילות זו, רבים מאנשי הספרות והאמנות הבולטים והחשובים, כגון: יוני רכטר, זוכה פרס ישראל הפרופ’ יהודה (ג׳אד) נאמן, הזמרים אלון אולארצ’יק, אחינועם ניני ומירה עווד, פרופ’ אווה אילוז, העיתונאי אליעזר יערי, ד״ר אמאל אבו סעד, הסופר זוכה פרס ישראל דויד גרוסמן, הסופר והחוקר ד״ר סמי שלום שטרית, ריצ׳רד גיר, מובראכ עווד ואחרים. הטקס זוכה לסיקור תקשורתי הולך וגובר, ובשנים האחרונות נאלצנו להתמודד עם הפגנות וניסיונות של פוליטיקאים ופעילי ימין לסכל אותו.

ענת מרנין בטקס יום הזיכרון הישראלי פלסטיני  2023

עאדל אבו בדוויה מתוך טקס יום הזיכרון הישראלי פלסטיני 2023

יובל ספיר בטקס יום הזיכרון הישראלי פלסטיני 2023  

טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני ה-17 התקיים ב-3 במאי 2022.
כמו בשנתיים הקודמות ולאור המשך מגבלות הקורונה, גם השנה נאלצנו לקבל החלטה על קיום הטקס במקום סגור ובפני קהל מצומצם, בתקווה שבשנה הבאה נוכל לחזור לעריכת הטקס בפני קהל של אלפים.

הטקס התקיים במקביל בשתי נקודות שידור: בבית ג’אלה בפלסטין בהנחייתה של ראפא מסמאר ובאולם “סמולארס” באוניברסיטת תל אביב בהנחייתו של יוסי צברי, אמן הספוקן וורד.
במהלך הטקס שמענו את סיפוריהם האישיים של חברי הפורום מאשקה ליטבק ואסמאעיל אל-ח’טיב ושל תושבת עזה נסרין אבו אל-ג’דיאן שאיבדה מבני משפחתה באחת מהפגזות חיל האוויר הישראלי.
כמו כן, השנה התכבדנו בנאומו של מי שייסד את טקס יום הזיכרון המשותף, בומה ענבר, ויחד עם הדוברים האחרים שיתפו הארבעה את הקהל באובדן שחוו ובדרך שהובילה אותם לוותר על הפחד ולפעול לטובת פיוס ושלום בין העמים (נאומי הארבעה לצפייה כאן בעמוד זה).
עוד השתתפו בטקס הודא אבו ערקוב, פעילה פלסטינית חברתית ופמיניסטית, והמנכ״לית הקודמת של ארגון ״שוברים שתיקה״ יולי נובק (גם נאומיהן כאן בעמוד זה).
בצד האמנותי זכינו לשמוע את רבקה מיכאלי וג’ורג’ אסקנדר אשר הקריאו את שירו של יהודה עמיחי, ״מן המקום שבו אנו צודקים״, ואת קרן טננבאום ששרה את שירו של חנוך לוין ״שחמט״.
בנוסף, השתתפו גם סאמח ״סאז״ זקות ומקהלת הנוער הירושלמית, ואת הטקס חתמנו כתמיד עם מקהלת ראנה והשיר ״חד גדיא״.

הטקס שודר ברשתות החברתיות וצפו בו רבים מישראל, פלסטין ורחבי העולם.

גם השנה חתמנו את הערב במפגשי “זום” מיוחדים, כאן ניתן לצפות בהקלטות במפגשים השונים.

מאשקה ליטבק

אסמאעיל אל-ח’טיב

בומה ענבר

נסרין אבו אל-ג’דיאן

הודא אבו ערקוב

יולי נובק

טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני ה-16 התקיים ב-13 באפריל 2021.
לאחר שבשנה הקודמת מגבלות הקורונה מנעו מאיתנו לקיים טקס באופן פיזי עם שותפינו לדרך, זכינו השנה לקיים אותו שוב, אמנם עם קהל מצומצם של כמה מאות אנשים, אך עם מאות אלפים שצפו בנו דרך הרשת ברחבי העולם.

הטקס התקיים במקביל בשתי נקודות שידור, בבית ג’אלה בפלסטין בהנחייתה של האמנית והשחקנית ראידה אדון, ובאולם “צוותא” המיתולוגי בתל אביב בהנחייתו של יוסי צברי, אמן הספוקן וורד. הטקס השנה עמד בסימן שחרור מהפחד וחיבור דרך הכאב והתקווה המשותפים, והפיח בכולנו כוחות להמשך דרכנו. במהלך הטקס שמענו את סיפוריהם האישיים של חברות וחבר הפורום – תמר פייקס, ליילא אלשיח’, גילי מייזלר ומונה אבו שרה, אשר שיתפו באובדן שחוו ובדרך שהובילה אותם לוותר על הפחד ולפעול לטובת פיוס ושלום בין העמים (נאומי הארבעה לצפייה כאן בעמוד זה). עוד השתתפו בטקס השחקן ופעיל השלום ריצ’רד גיר, אשר שלח ברכה מוקלטת, ואיש הרוח מובארכ עווד, פסיכולוג ופעיל פוליטי פלסטיני-אמריקאי הפועל לקידום התנגדות בלתי אלימה.
בצד האמנותי זכינו לשמוע את אמל מורקוס, דויד ברוזה ומירה עווד, מרים טוקאן בליווי המנהל המוזיקלי של הטקס עידן טולדנו, יובל מנדלסון וכרגיל מקהלת ראנה אשר חתמה את הטקס עם השיר ״חד גדיא״.

בזמן צפיית השיא של הטקס צפו בו קרוב ל- 250,000 צופים מישראל, פלסטין ורחבי העולם.

גם השנה חתמנו את הערב במפגשי “זום” מיוחדים בהשתתפות חברי הפורום, חברי “לוחמים לשלום” והציבור הרחב. מפגשי הזום עסקו בזיכרון, בפחד, בטקס ובחיבור ביניהם וכאן ניתן לצפות בהקלטות עשרת המפגשים.

מונה אבו שרה

תמר פייקס

ליילא אלשיח׳

גילי מייזלר

מובראכ עווד

ריצ׳רד גיר

טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני ה-15 התקיים ב-27 באפריל 2020 והיה הטקס הכי שונה ומיוחד שקיימנו עד היום. בעקבות משבר הקורנה העולמי, לראשונה מאז התחלנו לקיים את הטקסים, לא יכולנו להתאחד באופן פיזי אחד עם השני ועם התומכים הרבים שלנו, שמגיעים בהמוניהם משנה לשנה.
המצב החדש אילץ אותנו להתאים את הטקס למציאות החדשה ולהפוך אותו לטקס אינטרנטי, אשר שודר בכמה אמצעים במקביל והגיע לכל רחבי העולם. מדובר למעשה בפרויקט אינטרנטי בסדר גודל שכמוהו לא הכרנו קודם לכן, ושהיווה אתגר משמעותי עבור כל המעורבים אשר עבדו לילות כימים כדי לעמוד במשימה.
אין ספק שהמצב החדש חסך מאיתנו השנה הרבה עוגמות נפש איתם אנו מתמודדים בכל שנה, החל מהצורך למצוא מקום שיסכים לארח את האירוע, דרך המאבק שכבר הפך לקבוע מול משרד הביטחון המסרב לתת אישורי כניסה לשותפינו הפלסטינים ועד ההפגנות המבישות של הימין הקיצוני מחוץ לאירוע.
מהומה קטנה בכל זאת נוצרה כאשר השנה, לראשונה, תשדיר שירות המזמין את הקהל לצפות בטקס שודר ברדיו, ברשת ב’ של תאגיד השידור הציבורי. ללא ספק תקדים משמח מבחינתנו, אך הוביל לגינויים של שר התקשורת ושל חברי כנסת נוספים אשר זעמו על כך שתאגיד הממומן על ידי כספי הציבור מפרסם את הטקס.
לשמחתנו, על אף המרחק הפיזי וחוסר היכולת להתאחד כולנו יחד (דבר שחסרונו הורגש), הטקס השנה היה מהטקסים המרגשים שקיימנו עד עכשיו. במהלך הטקס שמענו את דבריהם של חגי יואל, טל כפיר שור, יוסרא מחפוד ויעקוב אל ראבי, אשר שיתפו בסיפורי האובדן האישי שלהם וקראו לפיוס ולשלום. עוד השתתפו בטקס ניקולאי מלאדנוב, השליח המיוחד מטעם האו”ם לתהליך השלום במזרח התיכון, בברכה מוקלטת, ואיש הרוח השנה היה החוקר, הסופר והמשורר ד״ר סמי שטרית שלום.
בצד האמנותי זכינו לשמוע את אחינועם ניני וגיל דור, מירה עווד, אלי מגן ועדי רנרט, וכרגיל חתם את הטקס השיר ״חד גדיא״ של להקת ראנה. בנוסף השתתפו ליאורה ריבלין ומכרם חורי, אשר הקריאו מכתביו של חנוך לוין.
השנה זכינו גם שחנוך פיבן יעצב עבורנו את הכרזה הרשמית לטקס, ואת האנימציה שליוותה את השידור.
בזמן צפיית השיא של הטקס צפו בו כ-193,000 צופים: יותר מאלף צופים מעזה, עשרות אלפי צופים מהגדה, והיתר מישראל, אירופה, אוסטרליה, ארצות הברית ובעצם מכל רחבי העולם.
את הערב חתמנו במפגשי “זום” מיוחדים בהשתתפות חברי הפורום והציבור הרחב. בכל אחד מעשרת המפגשים שהתקיימו סיפרו חברי הפורום את סיפורי השכול האישי שלהם, שיתפו בתהליך שהביא אותם לבחור בפיוס וענו לשאלות הצופים. מפגשים אלו הוסיפו רבות לערב המיוחד ואנו נשמח להמשיך לקיים אותם גם בעתיד.

טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני ה-14 נערך ב-7 במאי 2019, ועמד בסימן “בגלל הגעגוע, בשביל התקווה”. בעקבות הצלחת האירוע בשנה שעברה, והקושי למצוא מקום סגור, גדול מספיק, שיסכים לארח אותנו, גם הפעם נערך האירוע תחת כיפת השמיים, בגני יהושע – פארק הירקון, כאשר הפעם הגיעו מעל 9,000 איש לזכור בכאב ובתקווה ביחד איתנו.

בטקס 2019 כיבדה אותנו בנוכחותה הגברת לאה שקדיאל, פעילה חברתית הפועלת למען השלום והצדק. בנאומה סיפרה לאה כי: “יום הזיכרון לחללי המלחמות הוא היום שבו אני מבינה כי הדרך הזאת, שבה אני מציינת את הכאב על הנופלים מהעם שלי, מבטאת בהכרח גם את החלום שלי לגבי העתיד הלאומי שלנו. אנו משתפים את הצד האחר בכאב השכול שלנו, מקשיבים לכאבי השכול שלו, כדי שנוכל גם לשתף את האחר בשמחת החיים והצמיחה והשלום, של בני אדם שווי ערך, ואזרחים שווי זכויות, של שני עמים בארץ אחת, גאים במורשתם הלאומית הנפרדת, ונחושים להגשים את חלומותיהם ביחד.”

באירוע נאמו גם יובל רחמים, מוחמד עלי מוסא דרוויש, פטמה מוחמדין, תמר בן עוזר ומוחמד ענבוס.

גם בשנת 2019 נדרשנו לסיוע בעלויות הגבוהות של האירוע. לשמחתנו רבים מאמינים בדרכנו וניאותו לתמוך ולתרום במסגרת קמפיין גיוס המונים מיוחד שפתחנו. אנו מודים לכל אחד ואחת מכם.

לצערנו, גם הפעם בקשת האישור שהעברנו למשרד הביטחון, לכניסתם של חברי הפורום הפלסטינים לישראל, ולהשתתפותם יחד איתנו באירוע, סורבה על ידי שר הביטחון וראש הממשלה, בנימין נתניהו. תודות לעורכת הדין גבי לסקי, מ”האגודה לזכויות האזרח” ולשופטים הקשובים בבג”צ, זכינו בעתירה גם הפעם וכמאה מחבריו הפלסטינים של הפורום ושל ארגון ״לוחמים לשלום״ קיבלו אישור להשתתף ביחד איתנו באירוע. השופטים אף הגדילו לעשות ואמרו כי: “אל לשר הביטחון להתערב בדרך בה משפחה מבקשת לבטא את השכול הפרטי שלה, את העצב והיגון על לכתו ללא עת של אהוב ליבה. העותרות שבפנינו מאגדות משפחות שכולות אשר בחרו לבטא את כאבן ולציין את זכרם של יקיריהן בטקס המשותף. לא לנו להתערב בבחירתם זו.” כולנו תקווה כי מילים אלו יחדרו לליבם של כל המבקשים לפגוע בזכותנו לקיים את הטקס, וכי לא נחזה יותר באירועי המחאה האלימים כלפינו מחוץ למתחם האירוע, מולם נאלצנו לעמוד שוב.

לצפייה בטקס 2019


לאה שקדיאל

יובל רחמים

תמר בן-עוזר

מוחמד דארוויש

מוחמד ענבוס

פאטימה מחמדין

דוברי טקס 2019

טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני ה- 13 נערך ב- 17 באפריל 2018, לראשונה תחת כיפת השמיים, בגני יהושע – פארק הירקון. לטקס, שעמד בסימן “זוכרים עתיד משותף”, הגיעו 7,000 בני אדם, ישראלים ופלסטינים, אשר ביקשו לזכור ולהתחבר ביחד, בכאב ובתקווה.

בין המשתתפים בטקס 2018 זכינו להאזין לדבריה הכואבים של ד”ר אמאל אבו סעד, אלמנתו של יעקוב אבו אלקיעאן, ולנאומו הנוקב של חתן פרס ישראל הטרי, הסופר דויד גרוסמן, אשר הודיע על הבמה כי בכוונתו לתרום מכספי זכייתו לטובת פורום המשפחות השכולות. עוד דיברו חברי הפורום מהא סלאח, עדי כחלון צ’רנוברודה, ג’יהאד זראייר ויובל רוט.
בשנה זו, יותר מתמיד, נתקלנו במחסומים רבים בהפקת האירוע. לאחר אירועי האלימות שהתרחשו מחוץ לאולם הטקס בשנה שעברה, התקשנו למצוא מקום שיסכים לארח אותנו. לשמחתנו, בעזרתם של חברים ומבקשי טובת האירוע, קיבלנו אישור לקיים את הטקס בגני יהושע בתל אביב.
המעבר לטקס בשטח פתוח תרם רבות גם לאווירה וגם ליכולת שלנו להכיל את המשתתפים הרבים שהגיעו, אך הצריך משאבים כלכליים רבים מבעבר. כדי לכסות את הוצאות האירוע פתחנו קמפיין גיוס המונים, אשר עלה על כל ציפיותינו. הנכונות של אנשים רבים לתרום ולסייע בכדי להוציא את האירוע לפועל הדהימה גם אותנו.
לצערנו, גם השנה פעלו כוחות רבים בניסיון לפגוע בקיומו של הטקס ובמשתתפיו. בקשת האישור שהעברנו למשרד הביטחון, לכניסתם של חברי הפורום הפלסטינים לישראל, ולהשתתפותם יחד איתנו באירוע, סורבה משיקולי “טעם רע” על ידי שר הביטחון, אביגדור ליברמן. באמצעות עורכת הדין גבי לסקי, מ”האגודה לזכויות האזרח”, הגשנו עתירה על החלטת שר הביטחון לבג”צ. לאחר הדיון, ממש בבוקרו של האירוע, זכינו בעתירה ובית המשפט חייב את משרד הביטחון לאשר את בקשתנו.
בנוסף, גם השנה התאספו מחוץ למתחם האירוע פעילי ימין רבים, בראשם יואב אליאס (“הצל”) ואיתמר בן גביר, בניסיון לשבש את האירוע. לאור ניסיון השנה הקודמת, דאגו כוחות המשטרה להרחיק את המפגינים ממשתתפי האירוע, ואת הערב סיימנו ללא אירועים חריגים.
כך זכינו לקיים את האירוע יחד, ישראלים ופלסטינים, מאוחדים וחזקים מתמיד.

לפניכם נאומי הדוברים בטקס השנה – ד”ר אמאל אבו סעד מאום אלחירן, אלמנתו של יעקוב אבו אלקיעאן, שנהרג בפינוי האלים של הכפר לפני כשנה, הסופר דויד גרוסמן, וארבעת חברי פורום המשפחות השכולות – מהא סאלח, עדי כחלון צ׳רנוברודה, ג׳יהאד זראייר ויובל רוט:

לצפייה בתקציר טקס 2018


דויד גרוסמן

אמאל אבו סעד

מהא סאלח

עדי כחלון צ׳רנוברודה

יובל רוט

ג׳יהאד זראייר

בשנת 2017 השתתפו ביום הזיכרון המשותף מספר חסר תקדים של 4,000 איש שגדשו את האולם בתל האביב, יחד עם יותר מ- 600 איש שהשתתפו בטקס מקביל בבית ג’אלה. בו-זמנית אורגנו פעילויות והקרנות בשידור חי בקריית טבעון ובמקומות שונים בעולם (גרמניה, שוויץ, ארה”ב וכו’). המשתתפים בפעילויות אלו קראו לבניית גשרים בדרך לפיוס.
פעילויות אלו זכו לקבל תשומת לב תקשורתית רבה. אחת הסיבות לכך היא ביטול היתרי הכניסה לפלסטינים בהתאם להוראת שר ביטחון אביגדור ליברמן במהלך הימים שקדמו לאירוע, וכן כתוצאה מגל של מחאות אינטנסיביות בהובלת פעילי הימין הקיצוני, יואב אליאסי (הצל), איתמר בן-גביר, מיכאל בן-ארי ואחרים. למרות האלימות וגילויי השנאה נגד המשתתפים, החליט פורום המשפחות השכולות שלא להתפתות לשנאה ולמתקפות, אלא להמשיך לעבוד למען עתיד טוב יותר עבור ילדינו, הישראלים והפלסטינים כאחד.

ארבעת הדוברים מטעם פורום המשפחות השכולות בטקס יום הזיכרון 2017

Loading...